Rovana Plumb: Spitalele regionale din Cluj, Craiova și Iași vor fi finanțate cu fonduri UE, dar nu este exclus un parteneriat public-privat

Spitalele regionale din Iași, Craiova și Cluj vor fi finanțate din fonduri europene, dar există posibilitatea ca o parte dintre proiecte să fie realizate prin parteneriat public-privat, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

„Spitalele acestea trei, Iași, Craiova și Cluj, se vor finanța din fonduri europene, etapizat. Prima etapă de finanțare va fi pentru documentația tehnică, care însumează în momentul de față, conform datelor furnizate de BEI, 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua se va merge pe construcție si dotare. Nu excludem că se pot face finanțări și în parteneriat public-privat. De ce? Pentru că legea adoptată anul acesta prevede finanțarea cu cel puțin 25% în PPP cu fonduri europene, deci acestea sunt soluțiile pe care le-am discutat ieri cu premierul și cu doamna comisar european Corina Crețu. Am rugat-o pe doamna Crețu să verifice dacă este posibil acest lucru, cu angajamentul nostru ferm că etapa a doua va fi finalizată în mod cert”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, citat de Mediafax.

Rovana Plumb a spus că România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale.

„Foarte clar vă spun că în momentul de față România este pregătită să transmită Comisiei Europene studiile de fezabilitate aferente celor trei spitale regionale. În anul 2019, România împreună cu BEI, respectiv Ministerul Sănătății, va finaliza celelalte documente tehnice, respectiv proiect de execuție, după care se va da drumul la licitație în vederea atriburii către agenți economici în vederea construirii spitalelor”, a completat Plumb.

Aceasta a explicat că suma alocată spitalelor regionale din fondurile europene este de 150 de milioane de euro, la care se adaugă contribuția națională. „Ce a făcut Guvernul? Pentru a putea finanța, ai nevoie de documentații tehnice începând cu studii de fezabilitate, proiect tehnic, proiect de execuție, s-a recurs la suportul și sprijinul tehnic al echipei Băncii Europene de Investiții. Costul designului acestor spitale, atât din punct de vedere al proiectului tehnic, al studiului de fezabilitate și al celui de execuție, se ridică la suma de 120 de milioane de euro”, a spus Rovana Plumb.

Citește și: Construirea spitalelor regionale din Cluj, Craiova și Iași reprezintă un proiect prioritar pentru Guvern

Sursa foto: pixabay.com