Starea de bine, influenţată de alegerile pe care le facem

Sănătatea mentală, ca şi cea fizică şi emoţională, depinde în mare măsură şi de ritmul după care ne derulăm activitatea zilnică. Un ritm haotic şi agitat ne solicită extrem de mult organismul, în timp ce un ritm lent, aşezat, aşa-numit “slow wheel”, ne oferă răgazul necesar să ne bucurăm de binele şi frumuseţea care ne înconjoară.

 

Lucrurile simple şi oamenii discreţi şi echilibraţi pe care îi întâlnim ne înseninează de multe ori ziua şi ne revigorează trupul şi sufletul. Însă pentru a resimţi aceste mici bucurii ale vieţii e necesar să ne acordăm timpul necesar să inspirăm o gură de aer proaspăt, să primim mângâierea soarelui, să gătim acasă mâncarea preferată de cei pe care-i iubim şi să ne odihnim pe îndelete.

În contradicţie cu această stare binefăcătoare, alegem în schimb, şi la presiunea  factorilor externi, să supunem organismul la un stres continuu, care, mai devreme sau mai târziu, ne va afecta într-un mod negativ. “Ritmul lent de viaţă se referă la disponibilitatea de a ne acorda mai mult timp de calitate pentru diverse activităţi creatoare care să ne inducă o stare de bine interioară şi, implicit, exterioară. Din păcate, în ultimul timp alergăm tot mai mult, suntem extrem de grăbiţi, avem senzaţia că ne îndeplinim eficient toate sarcinile, însă în realitate toată această agitaţie din jur nu ne face decât rău”, explică Iuliana Dabija, nutriționist și psihonutriționist, sportivă de performanță, antrenor personal și de grup, dar și consilier în dezvoltare personală.

Iar răul înseamnă o stare de tensiune continuă şi de stres care solicită la extrem glandele suprarenale şi elimină tot mai multă adrenalină pentru ca organismul să se adapteze din mers solicitărilor tot mai intense. “Odată intrat într-un asemenea carusel cu greu ne mai putem opri şi dezvoltăm ceea ce se numeşte stresul cronic, care poate face ravagii asupra organismului. De exemplu, foarte mulţi oameni se confruntă cu probleme gastro-intestinale tocmai din cauza acestei agitaţii, din cauza stresului şi a ritmului haotic. Se confruntă şi cu anxietate şi cu alte stări negative care influenţează buna funcţionare a sistemului nervos”, a mai subliniat Iuliana Dabija.

Cu răbdare şi perseverenţă, din aproape în aproape, ne putem schimba felul în care ne raportăm la viaţă. Totul, spune specialistul, depinde de alegerile pe care le facem şi pe care doar noi suntem în măsură să ni le asumăm deoarece ne cunoaştem cel mai bine corpul. “Este cât se poate de simplu: facem doar lucruri care ne aduc o stare de bine. La restul renunţăm, le îndepărtăm. Şi subliniez: indiferent de ce ne spune unul sau altul, noi avem propriul sistem de evaluare şi trebuie să avem încredere că este cel mai bun dintre toate. Am citit într-o carte de spiritualitate că o persoană echilibrată atinge lumea din jur într-un mod delicat, de parcă nu ar exista. Acesta este şi îndemnul meu: să atingem lumea cu delicateţe, iar acest lucru nu este posibil decât într-un ritm lent – slow wheel, a mai precizat Iuliana Dabija.

(Ilona Farkas)

Ne poți asculta și aici: