EBS, norii și „vânătorul” finlandez!

Așa cum există vânatori de comete, vântatori de cerbi sau vânatori de furtuni, așa exista și o categorie, e drept, mai mică, de vânatori de radiouri.

Acum să nu vă închipuiți ca sunt niște sniperi care, cocoțați pe clădiri, trag în oamenii de radio, nu! E o categorie mică, dar extrem de veselă, de radio amatori care, construind niște antene sofisticate, vâneaza semnale pe frecvențele FM sau AM din întreaga lume.

Ieri, venind spre radio, mă trezesc că îmi scrie Kari Tuominen, din Finlanda, radio amator entuziast care a reușit, pe fondul unui plafon noros favorabil, sa recepționeze postul nostru de la peste 2.000 de kilometri distanță. În astfel de situații, ionosfera care înconjoară pământul, reacționează ca o veritabilă oglindă care reflectă chiar și undele sonore.

Omul mi-a trimis și o înregistrare pentru a o certifica și, ascultând-o, mi-am dat seama că era chiar colegul meu Tiberiu pe post atunci.

Kari are 55 de ani și pare un vânator cu mare experiența, a ochit până acum radiouri din 118 de țări. L-am felicitat și i-am recomandat să asculte emisiunea The Club, singurul loc unde în fiecare săptămână se poate întâlni și cu muzicieni din Finlanda.

Tudor Runcanu

Sursa foto: pixabay.com

Ne poți asculta și aici: