VIDEO | John Coltrane revine dinspre lumea albastră în această toamnă

Arhivele, se spune, ar putea ascunde cel puțin tot atâtea lucruri bune câte cele pe care le știm deja.

Unele sunt programate a fi scoase la lumină doar la momentul oportun, altele vor rămâne definitiv îngropate acolo. Asta e memoria omenirii la care nu se prea face apel, deși atunci când cineva se încumetă să intre, nu are cum să iasă cu mâna goală.

John Coltrane reprezintă una dintre figurile urcate în mit ale jazzului clasic. E un muzician la fel de important pentru această artă precum au fost marii inventatori ai tehnologiei sau marii cercetători în domeniul medicinei.

El dă o formă nouă ideii de improvizație și deschide, astfel, un orizont infinit jazzului, care risca să se închidă în șabloane pe la mijlocul anilor 50.

Coltrane se intersectează cu Miles Davies exact în momentul în care era nevoie de noi forme muzicale, de noi atitudini și totul se așează și devine albastru, Blue Train, Kind of Blue.

Deși a dispărut de mai bine de jumătate de secol, John Coltrane rămâne un caz și astăzi. În această toamnă, fanii jazzului vor avea parte de o descoperire inedită, un set de înregistrări realizate alaturi de cvartetul său în 1964, înregistrări uitate într-o arhivă atâta amar de vreme.

Până acum s-a lansat un single ilustrat absolut minunat de un regizor pe nume Julian House. 27 septembrie e ziua lansării, iar până atunci vă invit să urmăriți clipul piesei Blue World și să ne bucurăm împreună de un pic mai mult spirit.

 

Tudor Runcanu

 

Ne poți asculta și aici: