“Ne simţim cel mai bine când mâncăm din roadele pământului nostru”

Fructele sunt miraculoase datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanţi şi apă, substanţe nutritive necesare pentru a ne menţine sănătoşi şi hidrataţi în zilele toride de vară. Iuliana Dabija, nutriţionist, sportiv de performanţă şi antrenor personal, recomandă consumul fructelor în starea lor naturală, nepreparate termic şi în cantităţi cât mai mari atunci când sunt uşor de procurat.

 

Sezonul estival ne răsfaţă cu o varietate mare de fructe pe care ideal ar fi să le consumăm proaspete deoarece astfel vom oferi organismului un boost de energie şi sănătate. De acest lucru ne-a asigurat şi Iuliana Dabija, nutriţionist, sportiv de performanţă şi antrenor personal: “Putem să le asociem în diverse reţete, sunt multe gospodine care introduc fructele în prăjituri, e bine, însă acele fructe îşi vor pierde din calităţi. Ideal ar fi să le mâncăm în starea lor naturală, dacă se poate nepreparate termic”.

Printre cele mai apreciate fructe de care trebuie să ne bucurăm zilnic se numără prunele, cunoscute în special pentru că reglează tranzitul intestinal, însă ele sunt recomandate şi “persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice şi biliare”.

De asemenea, spune Iuliana Dabija, zmeura, afinele, zmeura şi murele sunt “extraordinare din punct de vedere nutriţional, iar caloriile nesemnificative”, acestea putând fi consumate împreună sau separat “într-o cantitate cât de mare” deoarece vor fi foarte bine digerate.

În ceea ce priveşte caisele, este recomandat ca acestea să fie cât mai coapte, suculente chiar, şi să le mâncăm după ora 15.00, “când substanţele nutritive sunt mult mai bioactive şi uşor de asimilat”.

“Dacă oamenii ar fi atenţi şi-ar da seama că se simt cel mai bine atunci când mănâncă din roadele pământului, din ce ne-a lăsat Dumnezeu pe acest pământ şi ne este la dispoziţie în cel mai facil mod cu putinţă. Nu e nevoie de multe cunoştinţe, ci doar de intuiţia noastră, care ştie ce ne face bine, ştie ce ne dăunează şi trebuie să eliminăm din corp”, a subliniat specialistul în nutriţie.

Sursa foto: www.pixabay.com

Tabloul colorat al fructelor de care ar trebui să profităm în zilele însorite de vară nu poate fi complet fără pepenele verde, cu miezul roşu şi crocant, care conţine 92% apă dar şi numeroase vitamine şi minerale. Fie că-l numim pepene, lubeniţă, lebeniţă sau harbuz, acest fruct nemaipomenit reprezintă o sursă nemaipomenită de sănătate şi datorită conţinutului de licopen, un antioxidant eficient în prevenirea cancerului.

În ceea ce priveşte asocierea fructelor cu mişcarea, Iuliana Dabija a subliniat că se pot consuma fructe atât înainte, cât şi după sport: “Dacă suntem persoane active şi avem nevoie de acea doză de energie, putem mânca liniştiţi fructe înainte de ora de sport sau de mişcarea zilnică. Fructele se digeră cel mai rapid astfel că putem mânca fructele şi după sport. Dar dacă sopul meu este să slăbesc, indicat ar fi ca după sală să am o pauză alimentară de cel puţin o oră”.   

 

(Ilona Farkas)

 

Ne poți asculta și aici: