Autoritățile clujene sunt chemate la consultări cu ministrul mediului, pe tema reducerii poluării cu dioxid de azot. Asta după ce Comisia Europeană a nominalizat, într-o scrisoare transmisă României, Clujul și alte patru orașe din țară, București, Brașov, Iași și Timișoara între aglomerările urbane unde este depășit nivelul limită de dioxid de azot.
Ministerul Mediului cere măsuri
Într-un comunicat oficial, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a transmis că a luat act de decizia declanșării procedurii de sancționare (infringement) de către Comisia Europeană, „pentru depășirile constante ale concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) în aglomerările urbane București, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara”. Ministrul Costel Alexe a transmis că va avea luni discuții cu autoritățile locale din aceste orașe, pentru elaborarea planului de măsuri care trebuie trimis Comisiei Europene în cel mult patru luni.
Emil Boc: „Am pornit pe această direcție înainte de observațiile Comisiei Europene”
Primăria clujeană așteaptă până în 20 mai noi date din partea Agenției de Protecția Mediului, dar municipalitatea implementează deja unele măsuri de reducere a poluării, spune primarul Emil Boc:
„Am declanșat un proiect de 120 de hectare de parcuri și zone verzi în oraș, de asemenea modernizarea tuturor spațiilor publice, cu piste de biciclete, cu realizarea unor spații moderne prin diminuarea spațiilor pentru mașini în zonele respective, de asemenea achiziționarea de mijloace de transport nepoluante, autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, noi am plecat pe direcția aceasta de multă vreme, înainte chiar de obsetvațiile Comisiei Europene, mai rămâne ca Guvernul să reglementeze problema mașinilor vechi, a rablelor care ajung în România, dacă și asta se va reglementa vom intra și noi în pas cu lumea europeană”, a spus Emil Boc.
La nivel formal, Clujul a pus în dezbatere anul trecut, un plan integrat de combatere a poluării din oraș, care a fost necesar tocmai deoerece s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor admise la particule în suspensie – PM10 și dioxid de azot, ambele având legătură cu traficul rutier. Aproximativ 200.000 de mașini circulau înainte de pandemie în Cluj, potrivit autorităților.
Ce spune Comisia Europeană
Comisia Europeană a anunțat pe site-ul propriu, joi, că solicită României să se conformeze Directivei Europene din 2008 cu privire la calitatea aerului și la obținerea unui aer mai curat și să realizeze măsurători fiabile, respectiv să informeze publicul pe tema gravității poluării aerului.
Forul european a transmis că România nu a reușit să ia, în cele cinci aglomerări urbane amintite, măsuri care să limiteze o depășire a valorilor admise de dioxid da azot pe o perioadă mai lungă. Autoritățile au patru luni la dispoziție pentru a lua măsurile necesare, iar în caz contrar forul european anunță că va avansa formalitățile pe tema monitorizării poluării aerului.
Ovidiu Cornea
Citiți și:
Cât de poluat este orașul cu „cel mai curat aer”