Clujul verde! Proiectele care pot transforma orașul: amenajarea Someșului, a Dealului Cetățuia și a principalelor parcuri

Clujenii vor avea în următorii ani la dispoziție mai multe spații publice de relaxare și petrecere a timpului liber, promit autoritățile.

Malurile abrupte ale râului Someș vor fi transformate în următorii ani în zone terasate, ideale pentru pietoni și bicicliști. Clujenii vor avea acces direct la Someș din Parcul Rozelor, după ce zidurile care delimitează cele două zone vor fi dărâmate. Lucrările care vor începe în 2020 vor transforma Platoul Sălii Sporturilor într-o piațetă, iar o bună parte a locurilor de parcare de acolo vor fi desființate. Vor fi create alei de promenadă și în parcul Armătura, din cartierul Iris.

„Vom crea un sistem de alei pietonale de peste 15 kilometri și un sistem de piste de biciclete dedicate de peste 10 kilometri. De asemenea, va fi un culoar verde, se vor planta peste 2.000 de arbori prin acest proiect, astfel încât să contribuim și la reducerea poluării, dar și la o calitate a vieții ridicată pentru clujeni”, a declarat, pentru EBS Radio, Ovidiu Cîmpean, directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca.

Licitația pentru realizarea lucrărilor dse pe malurile Someșului va fi organizată până în vara acestui an. Investițiile, estimate la peste 30 de milioane de euro, vor fi asigurate din bani europeni.

Tot printr-un concurs internațional de soluții, la fel ca în cazul Someșului, va fi reamenajată și Cetățuia. Primăria clujeană a relansat dezbaterea pe această temă, iar ideile clujenilor nu au fost puține. Locuitorii orașului vor acces mai ușor spre zona de panoramă, piste de alergare, dar autoritățile promit și păstrarea spațiilor verzi. Există și idei mai îndrăznețe, precum transportul mecanizat până la zona de belvedere ori plantarea de viță de vie.

Parcul Feroviarilor se va transforma într-o grădină verde, conectată mai bine cu Someșul, parcurile Farmec și Armătura. Și zona degradată de pe dealul Sfântul Gheorghe, de la capătul bulevardului Muncii, va fi transformată într-un parc de 20 de hectare. Și acest proiect, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, va fi finanțat tot din bani europeni.

Toate aceste proiecte pot crește media de 25,28 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor pe care o are Clujul, puțin sub media europeană, care este de 26 mp/cap de locuitor.

Ne poți asculta și aici: