DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Statele europene care au aceeași vârstă ca România. Islanda aniversează și ea, la 1 decembrie, 100 de ani de suveranitate

1918 a fost anul în care în Europa, dar și pe alte continente, au apărut mai multe state independente. De aceeași vârstă cu România sunt și Polonia, Finlanda sau Islanda.

La sfârșitul Primului Război Mondial, odată cu destrămarea marilor imperii, câteva națiuni au reușit să își câștige, în sfârșit, independența

„Aceste state sunt Polonia, Cehoslovacia, România, Finlanda, Armenia, Azerbaidjan și statele Baltice, cele trei state baltice, care au avut o istorie mai interesantă în timpul Primului Război Mondial, Lituania și Letonia, cel puțin, au fost transferate de sub tutela țaristă sub tutela Imperiului German care avansa, ulterior reușind și ele să își obțină independența”, spune specialistul în politică externă, Sergiu Mișcoiu.

Islanda aniversează și ea, chiar la 1 decembrie, 100 de ani de libertate și suveranitate. Ieșirea ei de sub tutela Danemarcei s-a produs fără nicio legătură cu evenimentele istorice care au determinat apariția celorlalte state naționale, în anul 1918.

Țările nou apărute au avut, fiecare, câte o contribuție la dezvoltarea Europei, explică Sergiu

Mișcoiu.

„O zonă în care influențele occidentale se contopeau cu influențele orientale, spațiul germanic se întâlnea cu spațiul slav, și la marginile sale și cu cel latin, și a produs totuși o serie de contributori la arta, muzica, istoria, științele naturii europene și internaționale”, a mai spus Sergiu Mișcoiu.

Între acestea, fosta Cehoslovacie, prin Constituția din anul 1920, bazată pe principiul independenței instituțiilor judiciare, libertatea de exprimare și libertatea de organizare, a fost un model pentru celelalte țări europene. Tot așa a rămas Cehia, după ce s-a despărțit de Slovacia, precizează specialistul în politică externă.

„Contribuția Cehiei, cel puțin în ultimii 30 de ani, este una de dezvoltare, de emancipare, și de fixare a unui reper pentru celelalte state europene. În toată perioada tranziției, cel puțin, statele Balcanilor, dar și România și alte state, chiar Polonia, se raportau la Cehia ca la statul cel mai avansat în calea democrației, liberalismului, în cale occidentalizării”, a precizat Sergiu Mișcoiu.

În ianuarie 1918 a fost recunoscută independența Finlandei. În februarie, și-au declarat independența Estonia și Lituania, iar în luna mai, Armenia și Azerbaidjan. În toamna lui 1918, în octombrie, s-a proclamat independentă fosta Cehoslovacie, urmată de Polonia și Letonia în luna noiembrie a aceluiași an.

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

Alexandra Ogruțan

Sursa foto: Czech and Slovak Century

BS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.

Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.

Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:

Citește și:

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Rolul jucat de primul premier clujean al României Mari, Alexandru Vaida-Voevod, în realizarea Marii Uniri

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Biografiile tuturor delegaților la Marea Adunare de la Alba Iulia, scrise de voluntari clujeni

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Dorin Fărăgău, la EBS Radio: Doctorul Constantin Rădulescu, conducătorul CFR, jucase anterior la Universitatea

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Senatul Național Român din Ardeal, locul unde s-au pus bazele administrației românești din Ardeal

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Sociologul Barbu Mateescu, la EBS Radio: „Clujul poate profita de pe urma pașilor greșiți pe care îi fac Budapesta și București”

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Clujenii care au făcut Marea Unire

 

X
X
X