DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Cardinalul clujean Iuliu Hossu, imaginea-simbol a Unirii din 1918

Cardinalul clujean Iuliu Hossu a rămas imaginea-simbol a Unirii din 1918. El a fost cel care a citit în fața celor 100.000 de români adunați la Alba-Iulia proclamația de Unire a Transilvaniei cu România.

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți, la Alba Iulia 1 Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”, spunea, în urmă cu un secol, Iuliu Hossu în fața românilor.

Momentul citirii proclamației Unirii, imortalizat de fotograful Samuilă Mîrza, a rămas imaginea simbol a actului de la 1 decembrie 1918.

Iuliu Hossu a fost și unul din cei peste 1.200 de delegați care au votat Unirea și membru în Marele Sfat Național. El a fost desemnat să dea glas voinței delegaților aleși de români ca o recunoaștere a meritelor pe care Biserica Greco-Catolică le-a avut în apărarea cauzei naționale. „El a reprezentat nu doar persoana sa. A fost ales pentru că Biserica Greco-Catolică întotdeauna a fost de partea acestei lupte naționale și pentru unitate și Iuliu Hossu a luptat pe toate căile pentru acest deziderat, pentru această unitate”, susține preotul greco-catolic Daniel Avram.

Iuliu Hossu a fost unul din cei patru delegați care au dus proclamația Unirii Regelui Ferdinand I. A ajuns senator de drept în Parlamentul României Mari, dar, treizeci de ani mai târziu, după scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii, viața lui a luat o altă turnură. Pentru că, la acea vreme episcopul Iuliu Hossu, a refuzat în repetate rânduri să treacă la ortodoxie, comuniștii l-au condamnat la închisoare și i-au impus domiciliu forțat. Așa că, a fost numit cardinal în secret.

„Știind că este închis, știind că era într-un domiciliu obligatoriu, n-a putut să fie declarat public pentru ca să nu se întâmple ceva și mai grav pentru el. Și atunci se găsește această soluție în care papa are acest privilegiu de a face sau de a declara <in pectore>, este în secret, și nu se face public, rămâne în cercul acela mai închis al Vaticanului. După moartea celui numit se declară public momentul în care a fost numit cardinal”, explică Daniel Avram.

Erou în 1918, simbol de credință pe parcursul întregii vieți, Iuliu Hossu și-a împărțit ultimii 30 de ani de viață între închisoare și domiciliu forțat.

Ovidiu Cornea

Sursa foto: mnit.ro

Ascultă aici materialul difuzat la EBS Radio:

 

EBS Radio a lansat campania „De un secol împreună”, dedicată centenarului. Ascultătorii vor afla informații esențiale, dar și inedite, despre istoria României din ultimii 100 de ani. Vor fi prezentate simboluri și personalități ale Unirii, dar și interviuri cu sociologi, istorici, sportivi și psihologi, care vorbesc despre cum a evoluat România în ultimul secol.

Campania are loc până vineri, 30 noiembrie, zilnic de la ora 8.00 până la 20.00. De 1 decembrie, EBS Radio a pregătit o ediție specială dedicată Centenarului.

Ascultă aici materialul de promovare a campaniei:

 

Citește și:

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Rolul jucat de primul premier clujean al României Mari, Alexandru Vaida-Voevod, în realizarea Marii Uniri

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Biografiile tuturor delegaților la Marea Adunare de la Alba Iulia, scrise de voluntari clujeni

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Dorin Fărăgău, la EBS Radio: Doctorul Constantin Rădulescu, conducătorul CFR, jucase anterior la Universitatea

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Senatul Național Român din Ardeal, locul unde s-au pus bazele administrației românești din Ardeal

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Sociologul Barbu Mateescu, la EBS Radio: „Clujul poate profita de pe urma pașilor greșiți pe care îi fac Budapesta și București”

DE UN SECOL ÎMPREUNĂ | Clujenii care au făcut Marea Unire

Ne poți asculta și aici: